Om oss

Nikolai
Navet i Ukraina
Med över 10 års erfarenhet som turistguide och fixare har Nikolai ett stort kontaktnät över hela Europa. Koordinerar, planerar och distribuerar förnödenheter på plats i Ukraina.
Pontus
En del av det svenska kontaktnätet
Ansvarig för hemsidan, tekniska lösningar för donationer och för koordinering av arbetet i Sverige. Nära vän till Nikolai.

Historia

 

Innan kriget

2011 träffade jag Nikolai för första gången. Jag var i Ukraina för att fotografera Tjernobyl och Nikolai arbetade som guide. Genom åren har jag besökt den evakuerade zonen många gånger och under alla dessa resor har jag jobbat tillsammans med Nikolai.

Vid pandemins utbrott vid slutet av 2019 var Gamma Travel Ukrainas tredje största researrangören till Tjernobyl - ett företag Nikolai och hans fru skapat genom hårt och enträget arbete. Våren 2020, en tid som normalt är högsäsong, avstannade guideverksamheten helt. Ingen bokade längre resor till zonen och de som hade bokat avbokade. I takt med att vaccinationen tog fart återkom besökarna - ett kort tag.

Kriget börjar

Allt medans Putins vapenskrammel ökade under hösten 2021 blev kontakterna mellan mig och Nikolai allt tätare. Innan jul berättade Nikolai om de i förväg packade resväskorna vid dörren, att bilen alltid hade full tank och om matförrådet. Nyår kom och jag frågade när han tänkte ge sig av från Kiev. När ryssarna går över gränsen svarade han. Vid det här laget hade vi kontakt flera gånger i veckan och jag ställde frågan om det inte var lika bra att dra nu, tänk om ryssen kommer, det blir krig och han blir inkallad och skickad till fronten. Vid det laget hade vi kontakt med bara timmars mellanrum. Den 23:e februari körde han iväg fru och barn, ut på landet till deras familjehem, för att sedan köra tillbaka till Kiev.

Kvällen den 24, när bomberna regnat ner över Charkiv hela dagen och ryssarna försökt sig på att ta Hostomel, skrev han att nu är det dags att dra. Samtidigt kom beskedet att krigslagar införts med allmän mobilisering och att alla män i krigsför ålder förbjöds lämna landet. Nu dröjde det mer än ett dygn innan jag hörde av honom igen, oskadd och återförenad med sin familj ute på landsbygden ett par timmar ifrån Kiev.

Hjälparbetet börjar

I början av mars hade vi massmöte över Zoom. Nikolai, hans fru och 150 andra personer runt om i Europa med den gemensam nämnaren att alla tidigare varit i Zonen tillsammans med Nikolai. Zoom-mötet blev startskottet till hjälpsändningar från hela Europa. Över hela kontinenten startade nu ett frenetiskt arbete med att få tag i rätt saker, packa i lastbilar och få dessa körda över gränsen till Ukraina.

Det enorma arbetet med att ta emot material

När väl lastbilarna börjat rulla startade det stora arbetet. Det första steget var bilköerna mot gränsen, därefter väntan på att ta sig över gränsen. Allt material fick lastas om vid gränsen, från en lastbil till en annan. Sedan kördes denna vidare till ett lager för att inventera och sortera allt, innan det till slut åter kunde packas och köras ut till de som behövde. Ganska snart stod klart att detta skapade enormt arbete, som borde kunna göras mycket mer rationellt.